Hoppa till sidans innehåll

Bredklätterträffen 2018

05 SEP 2018 22:28
Helgen 2-3 september anordnade BKK en bredklätterträff. Här kommer lite bilder och beskrivning vad som hände
  • Uppdaterad: 06 SEP 2018 15:26

Andra helgen i september så gick den andra bredklätterträffen av stapeln. Så vad är en bredklätterträff kan man fråga sig?

Jo det är alltså att man träffas och så försöker man klättra så många breda sprickor som möjligt. Just att klättra breda sprickor är lite av en "acquired taste" och det är svårt att säga att det är riktigt kul. Det är ofta blött, läskigt, smärtsamt och väldigt fysiskt. Men trots detta så var det nästan 80 personer som dök upp och ville vara med. Det var deltagare från, Sverige, Norge och Tyskland.

Förra gången det anordnades var det under mantrat ”bredd”,vilket betydde att alla ska med och det anordnades clinics på breda sprickor. Denna gång var det inspirerat av os-satsningen så det anordnades en tävling i stället. Tävlingen gick ut på att klättra så många breda sprickor innan kl 19:00 och sedan välja ut de 10 bästa. Ett mycket avancerat poängsystem användes för att räkna ihop lederna till en totalsumma.

Jag har aldrig sett så många personer stå och köa för att få klättra Gulag, eller Offline på Häller, för att inte prata om Skrubbsår; med denna trafik kommer dessa leder att gå från leriga, blöta utamningar till, ja vanliga leder. Det är kul att fler hittar glädjen i att klättra dessa leder som har varit en aningen obskyra och kanske inte riktigt fått den trafik som de behöver. Även fast man frågar sig varför man överhuvuid tagit ska utsätta sig för detta, så tror jag att det hos många har såtts ett litet bredsprickefrö som kommer att växa.

För precis som kaffe (eller surströmming för den delen) så är det inte fantastiskt första gången man klättrar en bred, skitig och blöt kamin, utan det tar ett tag att få smak för det. Det är inte bara det att det är bökigt, det är väldigt mycket teknik och när man plötsligt börjar märka att det är helt ok, så börjar man använda denna teknik lite överallt. Sakta börjar man se formationer som man inte har tänkt på tidigare, man börjar hitta bra knälås på alla möjliga sportleder. Man inser att en bra hand stack blir en suverän vila mellan två tufor. Det blir kanske någon mer session på en ”old schoole” bred led, man inser att det är rätt bra att ha några stora säkringar. Sakta börjar man hålla med om att graderna på dessa leder stämmer och plötsligt en dag, står man där framför en kamin och inser att man är en ”bredsprickaklättrare”.

 

Sedan är det ju alltid några som tar detta till nya nivåer, som inser att utbudet på säkringar till dessa leder lämnar en del att önska. Men det är som man brukar säga: ”The sky's the limit". Nedan ser vi några kreativa exempel:

 

Naturligtvis var det även några som passade på att klämma in några vanliga, inte breda sprickor mellan alla kaminer och offwidth: 

 

 

I alla fall efter att alla hade klättrat och lämnat in sina score cards var det mat och öl på Villa bro. Sedan var det lite mingel och bredklätterskryt, här nedan kan man nästan se hur sprickorna blir bredare och bredare allteftersom kvällen lider.

Efter att alla ätit upp var det dags för Pete Whiteker från duon Wide Boyz att ha en bildvisning. Föreläsningen var riktgt kul och man får säga att han är en riktigt dedikerad bredklättrare.

 

 

Vi från BKK vill passa på att tacka alla som dök upp och var med och bidrog till att helgen blev så lyckad. Vi får se när nästa träff blir.

 

Skribent: Martin Wiklander
Epost: Adressen Gömd

Följ oss på facebook

 

          Bohusstugan

Följ oss på instagram

 

BOHUSLANSKLATTERKLUBB

Postadress:
Bohusläns KK - Klättring
c/o Fredriksson, Bro-Fiskebäck 101
45495 Brastad

Besöksadress:
RIMNERSHALLEN, Rimnersgatan 13
45152 Uddevalla

Kontakt:
Tel: [saknas] Information
E-post: This is a mailto link

Se all info