Hoppa till sidans innehåll

Rapport från höstmötet

15 NOV 2013 09:15
Lördagen den 9 november hade Bohusläns Klätterklubb höstmöte i klubbstugan. Det var kul att konstatera att drygt tjugo personer hade letat sig ut till Bärfendalen i novembermörkret! Många välkända ansikten men också några nya och det är roligt att se att nya krafter engagerar sig.
  • Uppdaterad: 08 JUN 2016 07:00

Innan mötet drog igång åts lite middag och fika. Efter mötet höll Per Calleberg, klättrare och psykolog, ett föredrag om säkerhet utifrån tankeprocesser och minnets funktioner. Ett mycket spännande upplägg som väckte stort intresse och gav anledning till eftertanke!

 

Gällande själva mötet. Det hade inkommit en proposition om familjemedlemskap, ett diskussionsunderlag om arvodering till föreningsaktiva samt tre motioner gällande bultar. Som det framgår av protokollet beslutades om att införa familjemedlemskap och mötet ställde sig också positiva till det underlag för arvodering som styrelsen arbetat fram. De tre motionerna gällande bultar väckte en del diskussion. Det har gått ca. tre år sedan sedan BKK röstade igenom en ny version av bultpolicyn. Arbetet med att genomarbeta policyn den gången inleddes ett år innan för att många BKK-medlemmar kände frustration omkring utvecklingen bland Bohusbergen och att klubben inte hade en tillräcklig beredskap för att bemöta förfrågningar angående bultning. En genomarbetad bultpolicy är ett första steg. Nästa steg handlar om hur man kan tillämpa policyn. Att rösta på ett medlemsmöte som det gjordes i lördags är ett sätt att hantera de frågor som dyker upp. Klart är att BKK försöker värna om någonting unikt, ett tradområde med sin egen etik. Arbetet med att, efter bästa förmåga, förvalta det området liksom att skapa ett bra forum för att diskutera dessa frågor fortsätter.

Gällande motionen angående Kleven inkom den från enskild klubbmedlem och utgångspunkten för motionen var att ankarna idag innebär en säkerhetsrisk. De är utslitna, ej kompletta och felaktigt placerade. Därför yrkade motionen på att ta bort ankarna. Utfallet i omröstningen är medlemmarnas åsikt men eftersom klippan ligger på kommunens mark och ansvarsfrågan är oklar kommer styrelsen och bultkommittéen gå vidare genom att kommunen kontaktas innan eventuella ändringar görs.

 

I frågan om Smålinden var motionen inkommen från en enskild klubbmedlem. I diskussionen framkom kritik mot motionens underlag och det rådde oklarhet om
förstebestigarna kontaktas av bultkommitté eller styrelse på ett korrekt sätt. Motförslag lades och röstades enhälligt igenom. Mötet bestämde att
representanter för BKK skulle kontakta förstebestigarna för att samtala om
lederna. BKK kommer informera om hur frågan följs upp på klubbens hemsida.

 

Motion om Vinternberget inkom också från enskild klubbmedlem. Motionen röstades igenom med stor majoritet med tillägget att förstebestigaren skall kontaktas innan ändringar görs för diskussion och förklaring av klubbens ståndpunkt. Åsikter som framfördes av medlemmarna var:

  • Mycket bra bilder som bland annat visade att goda naturliga säkringar kunde placeras inom ca. 75 cm radie från borrbultar.
  • Det är en linje som många genom åren har tittat på men pga osäkerhet om huruvida området där leden går omfattas av bultförbudet som råder på huvudväggen på Vinternberget så har leden lämnats orörd.
  • Vinternberget är en klassisk Bohusklippa med äventyrskaraktär och den idag helbultade linjen är en något av en katt bland hermeliner, vilken den inte behöver vara. Görs leden om till en mixad tur skulle den i sin karaktär vara mer i linje med övriga leder på Vinternberget.
  • En medlem i bultkommittén hade klättrat leden och ansåg att leden skulle bli ännu finaresom mixtur eftersom leden har långa sammanhängande sträckor som går att klättra på egna säkringar.

 

Skribent: Jonatan Rask

Följ oss på facebook

 

          Bohusstugan

Följ oss på instagram

 

BOHUSLANSKLATTERKLUBB

Postadress:
Bohusläns KK - Klättring
c/o Fredriksson, Bro-Fiskebäck 101
45495 Brastad

Besöksadress:
RIMNERSHALLEN, Rimnersgatan 13
45152 Uddevalla

Kontakt:
Tel: [saknas] Information
E-post: This is a mailto link

Se all info