Hoppa till sidans innehåll

Information om stentäkt vid Skälefjäll

28 MAR 2012 09:16
I höstas kom det till klubbens känndedom att man planerar för en blocktäkt i området framför klippan Skälefjäll. Styrelsen engagerade sig tillsammans med accesskommittéen i ärendet. Nedan följer information av vad som hitills hänt.
  • Uppdaterad: 28 AUG 2013 14:03


  • I slutet av november 2011 närvarade man på ett möte arrangerat av de närboende vid Skälefjäll. Mötet samlade ca. 30 personer och bl.a. Rixö Samhällsförening fanns representerade.
  • Accesskommittéen skickade efter mötet en inlaga i den samrådsprocess som hölls i höstas och som avslutades 7 december 2011. Man skickade inlagan till Länsstyrelsen, Lysekils kommun och Geopro AB. Inlaga skrevs i samarbete med förbundets accesskommitté. Man beslutade här att begära svar på några frågor om vilka konsekvenser täkten kunde få men att i övrigt inta en avvaktande position. Kontakten till markägaren för klippan Skälefjäll har alltid varit god och det är samme markägare som upplåter sin mark till täkten framför klippan. Att bevara en god relation ansågs viktigt för framtida access.
  • Efter nyår mottog klubben ett remissvar på den inlaga man skickat från det företag som genomför den geotekniska undersökningen. Man sade bl.a. att det inte fanns anledning till oro för eventuella "geologiska konsekvenser" för själva klätterklippan Skälefjäll. Man kommer, om det blir aktuellt, använda sig av s.k. linsågningsteknik som t.ex. inte innebär våldsamma sprängningar.
  •  De närboende vid klippan har förståeligt nog engagerat sig starkt i ärendet och i februari 2012 kom Länsstyrelsen svar på samrådsprocessen. Länsstyrelsen slog fast att täkten kommer innebära "betydande miljöpåverkan". Hallindens Granit som är det företag som i givet fall ska driva täkten har fått avslag på sitt önskemål om att dra fram en väg bland husen framför Skälefjäll. Man planerar nu i stället att dra fram en väg som ungefär följer den stig klättrarna går in på idag.
  • Efter att Länsstyrelsen slagit fast att täkten kommer innebära betydande miljöpåverkan beslutade man i accesskommittéen och styrelsen att låta medlemmarna i klubben tycka till om en vidare strategi på klubbens årsmöte 12 mars 2012. Man enades om att det givetvis är tragiskt om det i princip kommer ligga en industrifastighet framför Skälefjäll men att accessen är den viktigaste frågan och att kontakten till markägaren därför fortfarande den prioriterade frågan. Man beslöt också att rådfråga kontakter på Länsstyrelsen i Västra Götaland som en medlem hade. Personen på Länsstyrelsen upplyste om att vi som förening står mycket svagt för att kunna påverka ärendets gång. De faktorer som kan påverka beslutet är närboende eller om det föreligger riksintresse.
  • De närboende har i en skrivelse till kommunfullmäktige begärt att Lysekils kommun mer aktivt tar ställning och gör ett uttalande i frågan.
Skribent: Jonatan Rask

Följ oss på facebook

 

          Bohusstugan

Följ oss på instagram

 

BOHUSLANSKLATTERKLUBB

Postadress:
Bohusläns KK - Klättring
c/o Fredriksson, Bro-Fiskebäck 101
45495 Brastad

Besöksadress:
RIMNERSHALLEN, Rimnersgatan 13
45152 Uddevalla

Kontakt:
Tel: [saknas] Information
E-post: This is a mailto link

Se all info