Hoppa till sidans innehåll

NYTURER


Till dig som vill göra nyturer i Bohuslän

 

Rapportera nyturer till: This is a mailto link

Läs vilka regler och riktlinjer som finns i Bohuslän!

 

Bohusläns Klätterklubb stödjer helhjärtat utvecklingen av nya berg och leder. Att göra nyturer och utveckla berg är för vissa klättrare något av det mest spännande och inspirerande man kan ge sig i kast med. Nyturer leder oftast utvecklingen framåt och berikar klätterkollektivet med fler linjer att välja mellan. Se bult- och bergutvecklingspolicy.

 

Samtidigt innebär utveckling av nya berg ett stort ansvar med många aspekter att beakta. Nytursmakaren ska ha markägarens tillstånd och närboende bör tillfrågas. Djur- och naturskydd måste respekteras. Dessutom är vi som klättrare skyldiga att i vissa fall göra en samrådesanmälan till Länsstyrelsen innan utvecklingen av en ny klippa. Detta särskilt då någon form av djur- eller naturskydd föreligger och då utvecklingen av berget kommer leda till ett större antal besökande klättrare.

 

Från Bohusläns Klätterklubbs sida kan vi därför inte nog understryka vikten av att kontakta klubben innan utveckling av nya berg eller leder påbörjas. Klubben har idag ett väl fungerande samarbete med Länsstyrelsen och sköter sedan många år ett bergsfaddersystem där kontakt med markägare och närboende etablerats.

En annan aspekt är Bohusläns* status som ett av Sveriges viktigaste områden för tradklättring och klubbens önskemål om den traditionella klättringens bevarande. Klubbens hållning i frågan är att tradklättringens existens och möjlighet till fortsatt utveckling i Bohuslän alltid bör prioriteras och utgångspunkten bör därför vara att de naturligt säkrade linjerna kommer i första hand och deras karaktär och potential styr utvecklingen av berg och leder.

 

Med utgångspunkt i dessa aspekter uppmanar vi från klubbens sida alla som önskar att utveckla nya berg eller leder att ta kontakt med klubben innan påbörjad utveckling. Kontakt bör tas med klubbens styrelse, som vidarebefodrar frågan till lämplig instans dvs: accesskommitté/ bultkommitté/Länsstyrelsen.

Mail: This is a mailto link

 

Detta så att vi kan stämma av med Länsstyrelsen och använda det kontaktnät vi genom bergsfaddersamarbetet byggt upp samt i de fall det är tal om bultning låta medlemmar ur bultkommittén se över potentialen för eventuella naturligt säkrade leder.

Det betyder också att det kan gå ett tag från det att förfrågan görs tills dess att ett svar kan ges.

 

Lycka till och med förhoppning om ett bra samarbete!

 

Styrelsen, accesskommittén och bultkommittén i Bohusläns Klätterklubb

 

 

 


*  För närmare definition av geografisk avgränsning se klubbens Bergs- och utvecklingspolicy.

Uppdaterad: 2016-06-15 22:24
Skribent: Elisabet Nathén

Följ oss på facebook

 

          Bohusstugan

Följ oss på instagram

 

BOHUSLANSKLATTERKLUBB

Postadress:
Bohusläns KK - Klättring
Markus Sköldstam, Ingeröd 315
45494 Brastad

Besöksadress:
RIMNERSHALLEN, Rimnersgatan 13
45152 Uddevalla

Kontakt:
Tel: [saknas] Information
E-post: This is a mailto link

Se all info